Skip to content

TropiMy Przygody


Wegetarianin w Argentynie

Wegetarianin w Argentynie

Argentyna to kraj asado, czyli grillowanego mięsa. Prawdą jest, że osoby niespożywające mięsa będą miały trochę pod górkę. Z głodu jednak umrzeć nie powinniście. Poniżej przedstawiam kilka sposobów i podpowiedzi, które ułatwią wam zorganizowanie wyjazdu do Argentyny bez przykrego burczenia w żołądku.

Przekąski

Empañadas (rodzaj smażonych lub pieczonych pierogów): występują w większości (jeśli nie we wszystkich) krajach Ameryki Południowej, lecz tu znajdziecie jedne z lepszych. Występują w wielu odmianach, mięsne, wegetariańskie i wegańskie. Główne rodzaje to: ser, ser i cebula, warzywa, kukurydza na słodko (humita).
Wegetarianin Argentyna

UWAGA mogą się zdarzać empañady, których ciasto robione jest  przy użyciu tłuszczu zwierzęcego, choć zdecydowanie w większości przypadków używa się roślinnego. Lepiej zapytać 🙂

Medialunas – rogale słodkie i słone, tradycyjnie podawane w kawiarniach jako śniadanie, w zestawie z kawą lub herbatą. Trochę jak francuskie croissanty, a trochę nie.

Miga – najbardziej popularna kanapka, popularny szybki posiłek zwłaszcza rano, sprzedawana w każdym barze oraz prosto na ulicy. Jest to trójkątna kanapka bez skórki, zazwyczaj z jasnego pieczywa tostowego (zdarzają się i ciemne). Zazwyczaj 3 kawałki chleba i różne dodatki pomiędzy nimi.często mięsne, ale oprócz tradycyjnego sera dostać możecie również z awokado, warzywami i różnego rodzaju pastami.
Wegetarianin Argentyna

Alfajores – deser tradycyjny dla paru nacji, w tym dla Argentyńczyków. Bardzo słodkie ciastko z kremowym nadzieniem, oblane czekoladą. W rożnych wersjach. Koniecznie trzeba spróbować.

Dulce de leche – kolejna rzecz, za którą tęskni niejedna osoba opuszczająca Amerykę Południową. Krem karmelowy, popularniejszy  niż u nas Nutella, dodawany oprócz śniadań do wielu deserów. Do kupienia w każdym najmniejszym sklepie. Jakbyście byli w Ameryce Południowej, możecie nam przywieźć kilka opakowań 😉

W AUTOBUSACH

Dla mnie prawdziwe odkrycie w Argentynie. Ameryka Południowa to połączenia długodystansowe. Często przy tych najdłuższych oferowany jest na pokładzie ciepły posiłek, co dla mnie oznaczało maksymalnie ryż. W Argentynie trochę dla beki zapytaliśmy raz o opcję wege, pan w okienku powiedział, że będzie. I wiecie co? Była, choć osobiście w to nie wierzyłem 🙂 A do picia dostaliśmy wino. Dobre chociaż tyle, gdy komunikacja autobusowa w Argentynie kosztuje krocie.

Wegetarianin Argentyna

W SKLEPACH

W sklepach w Argentynie bez problemu kupicie wegańskie burgery. Najpopularniejsze robione są z soi, soczewicy, ciecierzycy, ale i kukurydzy, szpinaku czy ryżu. Ku mojemu zaskoczeniu dostępny były nawet w malutkim sklepiku na patagońskim odludziu i to w paru różnych wariantach. Jest to zdecydowanie opcja budżetowa w tym stosunkowo drogim kraju, jeden burger kosztuje ok. 5-8 zł.  W sklepach bez problemu kupicie również produkty sojowe, jak choćby granulat sojowy czy mleko sojowe.

W RESTAURACJI

Tutaj za wiele niestety nie pojecie. Podstawowym i często jedynym punktem każdej restauracji jest grillowane mięso. Jeśli idziecie ze znajomymi i wybieracie opcję mieszaną to ratunkiem mogą być bardzo popularne w tym kraju makarony. Plus jest taki, że zazwyczaj macie do wyboru parę różnych rodzajów makaronu (standardowo ñoquis i tortellini), kilka różnych rodzajów sosów i dobieracie dowolnie jedno do drugiego.
Wegetarianin Argentyna

Nie bójcie się (przez skojarzenie) zamówić sos fileto, gdyż jest to zwykły sos z pomidorów. W przypadku każdego z sosów jednak warto się upewnić, z czego jest zrobiony.

Druga miłość Argentyńczyków, obok asado, to pizza, która jest wszędzie. Najbardziej podstawowe rodzaje to:

Muzzarela – pizza zarzucona ogromną ilością miejscowej mozzarelli.

Fugazzeta – cebulowa,  może być również wegańska.

Faina – ciasto/placek pizzowy z mąki z ciecierzycy, wegański.

Cazuela – zapiekanka/zupa serowa lub warzywna w sosie (do maczania chlebem). Warto pytać, bo częstym rodzajem cazueli jest też ta z wołowiną.

Torilla espanola, omlety, tarta (cebula, pomidor, szpinak) – również jedna z popularniejszych opcji wege, dostępna głównie w porze lunchowej.
Wegetarianin Argentyna

WEGE MIEJSCÓWKI W ARGENTYNIE:

Buenos Aires: Wegańska knajpa na mercado w San Telmo, LA Casona de Humahuaca (wegan) na Humahuaca 3508.

Salta: dania wegetariańskie i wegańskie „Chirimoya”, Espana 211 (at Espana-Vicente Lopez), jedno z najlepszych wege miejsc w Ameryce Południowej, w jakich jedliśmy!

Szukacie wege przewodników o innych krajach? Zajrzyjcie na stronę Wegetarianin w Podróży na blogu!

Wegetarianin Argentyna
Wspólnymi argentyńsko-polskimi siłami robimy pierogo-empanady!

Wegetarianie i weganie w podróży

[ezcol_1third]zarezerwuj lot[/ezcol_1third] [ezcol_1third]zarezerwuj nocleg[/ezcol_1third] [ezcol_1third_end]wypożycz samochód[/ezcol_1third_end] Jeśli zarezerwujecie lot, noclegi lub samochód za pomocą powyższych linków, my dostaniemy parę groszy. Waszej rezerwacji nie zrobi to różnicy, a my wprawdzie kokosów nie zarobimy, ale zawsze na jakiś obiad czy wino się uzbiera 🙂 Dziękujemy!

4

  • Anna Pawłowska

    21 grudnia, 2016

    Czy można porównać Empañadas do samosa? Czy to zupełnie inne ciasto? 🙂

    • TropiMy Przygody

      21 grudnia, 2016

      To jest inne ciasto, tak i w polskich pierogach, ale porównać można 😉 Wszystkie dobre! 🙂

  • ZaciszeMielno

    20 grudnia, 2016

    Świetny wpis:) sam jestem wegetarianinem i zawsze jadąc gdzieś za granicę w nieznane mam obawy, że będę narażony na głodówkę.

    • Bartek

      20 grudnia, 2016

      Dzięki 🙂 Na dobrą sprawę jak człowiek pokombinuje to nigdy głodny nie będzie 🙂 Ameryka Południowa nie jest tak straszna pod tym kątem, jakby się mogło wydawać, o czym również w poprzednich wpisach w tej kategorii 🙂

Podziel się swoją opinią