Skip to content

TropiMy Przygody


Jak zdobyć wizę IEC do Kanady?

Jak zdobyć wizę IEC do Kanady?

Kanada to drugi co do wielkości kraj świata. Zdecydowanie zbyt wielki na krótką wizę turystyczną. Jak zatem sprawić, aby pobyt tam mógł trwać rok, przez który przy okazji nie zbankrutujemy, a może coś jeszcze odłożymy? Mówi wam coś wiza IEC Kanada? Jak ją zdobyć? Co może się przydać, aby zrobić to jak najszybciej i najlepiej? Odpowiedzi znajdziecie w poniższym tekście.

Wiza IEC Kanada (IEC to skrót od International Experience Canada) to druga, po Nowej Zelandii, wiza typu work and travel (work and holiday, working holiday), którą dostaliśmy w trakcie naszej podróży. O ile aplikacja w przypadku Koraliny była bezproblemowa i moja małżonka dostała tę wizę* w miesiąc, o tyle moja telenowela wizowa trwała ponad pół roku, kosztując nie tylko dodatkowe dolary, ale również czas i nerwy. Poniżej znajdziecie spisane wszystkie nasze doświadczenia, co jak wierzę, pozwoli wam bezboleśnie przejść przez waszą aplikację!

Po co nam wiza typu work and travel?

Pracuj i podróżuj

W założeniu wizy work and travel mają umożliwić lepsze poznanie kraju, w którym nie tylko możemy zostać przez cały rok (istnieją również w różnych krajach możliwości przedłużenia tego pobytu), ale pracując przez część tego czasu możemy wyjechać z kraju „na zero”. Oznacza to, że przy pół roku pracy w danym kraju, drugie pół (albo okresy pomiędzy kolejnymi zleceniami) możemy podróżować, a nasze oszczędności nic na tym nie ucierpią. Pół roku podróżowania i zero przejadania oszczędności/zadłużania się to niezła wizja, nie? J

Podróżuj jeszcze więcej

Wiza work and travel w krajach takich jak Australia, Nowa Zelandia (masz wizę do Nowej Zelandii? Sprawdź jak znaleźć pracę i ogarnąć wszystkie pozostałe sprawy po przylocie!) czy Kanada może oprócz podróżowania i zwiedzania kraju pozwolić nam na… jeszcze więcej podróżowania! Jeśli przepracujemy solidnie 9-10 miesięcy, zostawiając 2-3 pozostałe na podróże po danym kraju, to zaoszczędzonych pieniędzy powinno wystarczyć na dalszą, kilkumiesięczną podróż np. po Azji czy Ameryce Południowej!

Odłożenie pieniędzy lub szukanie nowego życia

Spotkaliśmy wiele osób, które na wizę work and travel przyleciały tylko po to, by odłożyć pieniądze i z nimi wrócić. Dodatkowo, część krajów oferuje tzw. „wizy sponsorowane”, które pomaga załatwić pracodawca. Jeśli bardzo będzie chciał zatrzymać dobrego pracownika, to możemy liczyć na kolejną wizę od roku do trzech lat, a często również lepszą stawkę. Wiele osób w ten sposób właśnie zaczyna swoje „nowe, lepsze życie”.

Marzenia

Dlaczego wiza IEC Kanada?

Istnieje jeden dodatkowy, bardzo ważny powód do aplikowania o tę wizę właśnie. Oczywiście poza powodami wymienionymi powyżej. Wiza IEC Kanada przeznaczona jest, w przeciwieństwie do podobnych wiz w Australii i Nowej Zelandii, również dla „nieco starszych” ludzi 😉 Aplikować o nią możecie do 35. roku życia! Jest to więc super opcja dla osób, które przekroczyły już magiczną 30stkę 🙂

Jak aplikować o wizę IEC Kanada?

Rejestracja

Pierwszym krokiem jest wypełnienie krótkiej ankiety (znajdziecie ją tutaj), która pomoże wam się dowiedzieć, że właściwa dla was do aplikowania jest… wiza IEC Kanada 😉 Ważne, aby ją wypełnić, gdyż z niej otrzymamy kod referencyjny (należy go sobie zapisać), który później będzie potrzebny przy zakładaniu konta.

Następnie należy założyć konto na rządowej stronie kanadyjskiej, tworząc przy okazji swoje GCKey, którym będziecie się za każdym razem logować. Po utworzeniu konta będziecie poproszeni o podanie paru standardowych informacji o was, jak miejsce i kraj urodzenia, wiek, etc. Na stronie znajdziecie informacje kiedy rusza pula na rok 2017/18, ile jest jeszcze miejsc wolnych oraz o jakie rodzaje wizy możecie się ubiegać. Przy każdym logowaniu system będzie was prosił o podanie odpowiedzi na pytanie pomocnicze (imię ojca, matki, małżonki/małżonka, rodzeństwa). Po wprowadzeniu danych i wybraniu opcji „submit” należy czekać na zaproszenie do aplikowania…

UWAGA: Sprawdźcie wszystkie wprowadzane dane 3 razy! W moim formularzu (gdy mogłem już aplikować o wizę) jako kraj narodzin podaną miałem Nową Zelandię. Ostatecznie okazało się, że był to błąd techniczny na stronie, ale tak czy siak kosztował mnie stracony czas, bo zamiast aplikować od razu po otrzymaniu zaproszenia, próbowałem się dobić do kanadyjskiego Immigration, żeby to wyjaśnić. Finalnie, kiedy kończył mi się czas na złożenie aplikacji, dołączyłem do niej specjalne pismo, w którym wyjaśniałem sytuację, gdyż na zgłaszany przeze mnie problem odpowiedź dostałem… tydzień po aplikacji.

Losowanie

W przeciwieństwie do wizy work and holiday do Nowej Zelandii, gdzie decyduje czas, a system otwiera się o jednej porze lub w Australii, gdzie decydował komitet kolejkowy, wyścig do Berlina lub zapłacenie agencji za zrobienie tego za nas, w tym przypadku nasz los powierzony został w ręce… maszyny losującej 😉 Tak, tak, nie przesłyszeliście się. W przypadku wizy IEC Kanada system losuje co poniedziałek kolejną pulę szczęśliwców, którym wysyła zaproszenie do aplikowania o wizę. Karolina dostała zaproszenie już w pierwszej turze, z końcem stycznia, a ja na swoje czekałem do połowy kwietnia. Także jeśli czas mija, a wy dalej nie dostaliście zaproszenia do aplikowania nie załamujcie rąk, tylko cierpliwie sprawdzajcie, ile zaproszeń zostało już wystawionych i ile jest jeszcze dostępnych. Z praktyki wiemy, że odsiew (nie wyrobienie się w ramach czasowych, brak odpowiednich dokumentów, decyzja odmowna, etc.) jest spory: W sezonie wizowym 2016/2017 na ponad 600 wiz do Kanady wystawiono ponad 1000 zaproszeń, a to oznacza, że prawie połowa osób nie spełniła wszystkich wymagań.

wiza IEC Kanada

Zaproszenie do aplikowania

Dostaliście zaproszenie do aplikowania o wizę IEC Kanada? Rewelacja! Pamiętajcie, aby wypełnić aplikację załączając wszelkie niezbędne dokumenty przed upływem czasu (macie 10 dni, aby zacząć wypełniać aplikację i 20 dni na jej dokończenie – niezależnie, czy zaczęliście aplikację w 1. czy 10. dniu od otrzymania zaproszenia), który zostanie wam podany w liście/załączniku do wiadomości na waszym profilu. Po upływie tego czasu nie będzie zmiłuj się, aplikacja zostanie odrzucona. Wypełniając aplikację zostaniecie poproszeni o podanie:

  • informacji prywatnych, jak miejsce urodzenia, narodowość, etc.
  • danych kontaktowych
  • szczegółów waszej edukacji oraz poprzedniego doświadczenia zawodowego (podobnie jak w CV)
  • oraz paru pytań dodatkowych, przykładowo „czy pracowaliście wcześniej na wizie w Kanadzie?”

Dodatkowo do aplikacji załączyć będziecie musieli wszystkie dokumenty, o jakie was poproszą. Dopiero, gdy zbierzecie już wszystko, wysyłacie aplikację.

Jakie dokumenty będziemy potrzebować do aplikowania o wizę?

  • paszport: czytelna kopia ważnego paszportu razem ze zdjęciem jednej strony ze środka paszportu z widocznymi pieczątkami
  • CV w języku angielskim uwzględniające waszą edukację oraz doświadczenie zawodowe
  • zaświadczenie o niekaralności: zostaniecie poproszeni o załączenie do aplikacji zaświadczenia o niekaralności z waszego rodzinnego kraju oraz każdego innego, w którym spędziliście więcej niż 6 miesięcy od momentu, kiedy skończyliście 18 lat (tzn., że jeśli spędziliście 2 miesiące np. w Belgii w wieku 19 lat, a po 8 latach wróciliście tam na 4 miesiące, to też potrzebujecie zaświadczenie z Belgii…). Jeśli chodzi o zaświadczenie polskie, to w moim przypadku z jakiegoś powodu zostało odrzucone zaświadczenie elektroniczne wystawione bezpośrednio przez Ministerstwo Sprawiedliwości, załatwione za pomocą profilu zaufanego e-puap. Odpowiedzi dlaczego nie dostałem po dziś dzień. Zostałem poproszony o wysłanie go ponownie. Załatwiłem więc drugie (co oczywiście wiązało się z dodatkowymi kosztami), tym razem tradycyjne z sądu (z pieczątkami i podpisami). Ono przeszło, więc wam również polecałbym tę drogę. Zaświadczenie papierowe kosztuje 30 zł, elektroniczne – 20 zł. Dodatkowo, zaświadczenie w języku innym niż angielki lub francuski musi być przetłumaczone przez certyfikowanego przez kanadyjskie stowarzyszenie tłumacza. W Kanadzie znajdziecie paru tłumaczy polskich, którzy podejmą się tej usługi, ale będą niestety bardzo drodzy (ok. 100$ CAN za dokument). Woleliśmy nie ryzykować z tłumaczem z Polski, bo może by przeszło, a może nie (jeśli komuś się uda, koniecznie dajcie znać). Do aplikacji załączacie zaświadczenie oryginalne wraz z tłumaczeniem
  • family information: kolejna rzecz, którą musicie załączyć do wizy, to zeskanowany i podpisany dokument z podstawowymi informacjami na temat waszej najbliższej rodziny(małżonek/małżonka, rodzeństwo, rodzice, dzieci). Aktualny dokument do wypełnienia zostanie do was przesłany wraz z zaproszeniem
  • aktualne zdjęcie paszportowe, gdzie twarz macie zwróconą prosto w kierunku obiektywu
  • możecie zostać również poproszeni o wypełnienie wszelkiego rodzaju dokumentów pomocniczych. Ja wypełniałem np. „Schedule 1” do aplikacji, gdzie musiałem podać, z racji naszej długiej podróży, wszystkie kraje z datami wjazdu i wyjazdu

 

Rada: Niektóre kraje, jak choćby Nowa Zelandia, wystawiają takie zaświadczenia o niekaralności za darmo. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy z danego kraju będzie nam ono potrzebne, a jest dostępne za darmo, warto wyrobić je gdy myślimy o aplikowaniu, aby zaoszczędzić sobie czasu i nerwów. Zwłaszcza, że czasami możecie zostać potraktowani nie do końca fair przez maszynę administracyjną. Znowu mój przykład: wysyłając kompletną aplikację byłem w Nowej Zelandii mniej niż 6 miesięcy. Odpowiedź otrzymałem po dwóch tygodniach z prośbą m.in. o… zaświadczenie o niekaralności z Nowej Zelandii. W trakcie oczekiwania na odpowiedź ze strony kanadyjskiej rzeczywiście 6 miesięcy minęło. Pytanie tylko, czy to było do końca w porządku. Pamiętajcie też, że dla kanadyjskiego biura imigracyjnego aktualne zaświadczenie to takie nie starsze niż 6 miesięcy.
Ważne: Jeśli termin na dokończenie aplikacji mija, a wy nie dostaliście jeszcze jakiegoś dokumentu (np. zaświadczenia o niekaralności) możecie załączyć oficjalne potwierdzenie (które z pewnością dostaniecie w chwili złożenia o wniosku o zaświadczenie), że jest ono w trakcie wystawiania. Możecie zostać poproszeni później o okazanie tego zaświadczenia (nawet już po przyznaniu promesy, choćby przy wjeździe do Kanady). Jeśli nie załączycie nic, wasza aplikacja na pewno zostanie odrzucona.

Złożenie aplikacji

Mając wszystkie dokumenty oraz wszystkie uzupełnione dane przechodzimy do złożenia aplikacji. Razem z nią zapłacić będziemy musieli za wizę i work permit (pozwolenie na pracę) 226 CAN (cena obowiązująca w 2017 roku) nawet w przypadku, gdy finalnie wizy nie dostaniemy (możemy starać się o zwrot części: 100$ za work permit). Następnie należy trzymać kciuki i czekać na odpowiedź, na którą urząd imigracyjny ma 30 dni, choć może ją wysłać szybciej – po tygodniu lub dwóch. Na wjazd do Kanady i wykorzystanie wizy przysługuje wam rok od otrzymania „Letter of acceptance” (listu akceptacyjnego). Więcej informacji na temat samej aplikacje znajdziecie tutaj.

wiza IEC Kanada

Wiza IEC Kanada: sukces!

Wasza aplikacja została zaakceptowana? Gratulacje! KONIECZNIE zapiszcie list z potwierdzeniem, który macie na koncie, gdyż za jakiś czas konto wygaśnie, a wy list będziecie musieli pokazać na granicy po przylocie.

wiza IEC Kanada
Opijamy wizę do Kanady… kanadyjską whisky!

 

Co musicie mieć ze sobą na lotnisku?

  • wydrukowany list z akceptacją aplikacji
  • ubezpieczenie na cały pobyt
  • ważny paszport
  • potwierdzenie środków na pobyt – wyciąg bankowy nie starszy niż 1 tydzień – z równowartością kwoty 2 500 CAN
  • bilet powrotny lub odpowiednią ilość pieniędzy na jego zakup
  • kopie dokumentów, które załączaliśmy do aplikacji
  • eTA – Electronic Travel Authorization (koszt 7 CAN)
*Pamiętajcie, iż w rzeczywistości nie dostajcie wizy, a bardziej promesę wizową. Wizę IEC Kanada, w przeciweństwie do np. tej w Nowej Zelandii, dostaniecie dopiero na lotnisku po przylocie. Więc lepiej uśmiechnąć się do celnika i nie gadać głupot (tu uwaga bardziej do mnie ;P ), nawet po bardzo długim locie 🙂

Udało wam się dostać wizę do Kanady? A może już podróżowaliście/pracowaliście w Kanadzie? Jak było? Koniecznie dajcie znać o swoich wrażeniach w komentarzach, a jeśli uznacie, że ten tekst jest pomocny, to dajcie o nim znać znajomym 😉

zarezerwuj lot
zarezerwuj nocleg
wypożycz samochód
Jeśli zarezerwujecie lot, noclegi lub samochód za pomocą powyższych linków, my dostaniemy parę groszy. Waszej rezerwacji nie zrobi to różnicy, a my wprawdzie kokosów nie zarobimy, ale zawsze na jakiś obiad czy wino się uzbiera 🙂 Dziękujemy!

Zdjęcie okładkowe: Jonathan Denney, Unsplash.com.

32

  • Olka

    Wrzesień 1, 2017

    Hej! Bardzo przydatny wpis! Czy orientujecie się czy nowe pule otwierane są zwykle w październiku/listopadzie, czy jest do ruchoma kwestia? Z góry dzięki za odp!:)

    • Bartek

      Wrzesień 2, 2017

      Dzięki 🙂 Wiesz co, generalnie wszystkie pule startują na jesieni, ale monitorowałbym sytuację na bieżąco, bo zawsze coś może się zmienić 🙂

  • OneWay2Freedom

    Sierpień 6, 2017

    Dzięki Wam za ten tekst! Będziemy działać 😉 i trzymajcie kciuki kurde!!!!!!

    • Koralina

      Sierpień 7, 2017

      Nie ma za co! Trzymamy kciuki, żebyśmy się w gdzieś w Kanadzie spotkali w przyszłym roku! 🙂

  • Karolina

    Lipiec 8, 2017

    Fantastycznie, że pomimo trudności, udało Wam się dostać wizy! 🙂 I super z tą opcją dla „starszaków” po 30tce 🙂 Może kiedyś AUS i NZ też wprowadzą taki przedział wiekowy?

    • Bartek

      Lipiec 8, 2017

      Byłoby super, szkoda, że już tak nie ma, bo byłoby nam idealnie przeskoczyć z NZ do Australii, rzut kamieniem 😉 W Zasadzie NZ ma prawie do 31, bo musisz zaaplikować przed 31. urodzinami, czyli prawie rok więcej niż w Australii. Jakbyśmy wcześniej o tym wiedzieli to może od Australii byśmy zaczęli, a tak to pobite gary 😉

  • Piotr

    Lipiec 3, 2017

    Fajnie, że podaliście przewodnik, który pomoże uzyskać wizę do Kanady. Moja córka planuje za rok wyjechać do Kanady w celach zarobkowych :/ Więc pokaże Jej przy okazji Waszego bloga i ten artykuł.

    • Bartek

      Lipiec 3, 2017

      Dziękujemy, mamy nadzieję, że przyda się córce ten wpis, a może również i inne artykuły z innych miejsc na świecie jaki inspiracja 😉 Pozdrawiamy 🙂

  • Natalia Jaranowska

    Lipiec 3, 2017

    Nie brzmiało aż tak strasznie jak bym pomyślała. Powodzenia i miłej zabawy w nowym kraju 😉

    • Bartek

      Lipiec 3, 2017

      Ale swoje nerwów nas kosztowało 😉 I pieniędzy, gdy z niewiadomego powodu odrzucają Ci zaświadczenie o niekaralności i zaczynasz zabawę od początku :/
      Dzięki! 🙂

  • toughtech.pl

    Czerwiec 26, 2017

    Super! Dzięki wielkie za zebranie takiej ilości cennych informacji w jednym poście 🙂

    • Bartek

      Czerwiec 26, 2017

      Proszę bardzo, mamy nadzieję, że przydadzą się wielu osobom 😉

  • Ernest Dłutek

    Czerwiec 25, 2017

    Ja w Kanadzie wylądowałem na IEC, 4 lata temu. Żadnych problemów z aplikacją i uzyskaniem wizy pracowniczej. Ale w trakcie pobytu napotkaliśmy tu masę problemów… Nowa Zelandia to kraj marzenie – czemu chcecie zmienić na Kanadę?

    • TropiMy Przygody

      Czerwiec 25, 2017

      Jakie problemy mieliście na miejscu? Generalnie w NZ kończy nam się roczna wiza, więc jedziemy dalej 😉

    • Laura Gieczewska

      Czerwiec 25, 2017

      Jak to mawiają – wszędzie dobrze tam, gdzie nas nie ma!

  • cichy

    Czerwiec 24, 2017

    Czesc, po przyznaniu wizy ile czasu jest na wjazd do Kanady? np. do Nz i Au jest 1 rok
    pozdro600!

    • Bartek

      Czerwiec 24, 2017

      Hej, tak jak w NZ i Australii, również tu mamy rok na wjazd od przyznania wizy. pozdro 🙂

  • Lukasz

    Czerwiec 23, 2017

    Super post, chyba z ciekawości spróbujemy aplikować 🙂 A mam pytanie kiedy zaczęliście całą procedurę ??

    • Bartek

      Czerwiec 23, 2017

      😀 Złożyliśmy aplikację w grudniu (w 2016 roku zapisy ruszały październik/listopad), Karolina dostała potwierdzenie w lutym (po pierwszej puli zaproszeń), ja… tydzień temu 😉

  • Marta Kulesza

    Czerwiec 23, 2017

    A mi poszlo gladlko I sprawnie .:)

    • TropiMy Przygody

      Czerwiec 23, 2017

      Tak jak Karolinie, ja miałem sporą batalię, ale się udało 😉 Zazdroszczę 🙂

    • Marta Kulesza

      Czerwiec 23, 2017

      TropiMy Przygody Batalie to bedziecie miec jak tutaj przyjedziecie, na kazdym kroku zawsze cos musza tu spieprzyc. Od telefonow po banku konczac na tax return. Ah juz brak mi sil.

    • TropiMy Przygody

      Czerwiec 23, 2017

      czyli lepiej było iść w sponsorowaną wizę w NZ? 🙂 Tutaj wszystko tak łatwo załatwić, naprawdę jesteśmy pod wrażeniem tego kraju 🙂

    • Marta Kulesza

      Czerwiec 23, 2017

      TropiMy Przygody Ja tez! Brakuje mi NZ pod wzgledem biurokracji i wieloma innymi oczywiscie! Tak NZ jest zdecydowanie najlepsza pod tym wzgledem. Jezeli macie taka opcje to sie zastanowcie nad tym!

    • Marta Kulesza

      Czerwiec 23, 2017

      Mam dzisiaj totalnego hate’a na Kanade bo juz po raz milionowy cos nie tak

    • TropiMy Przygody

      Czerwiec 23, 2017

      hahahahah 😀 Chyba byśmy mieli u obecnego pracodawcym ale… może kiedyś tu wrócimy 🙂

  • Anna Drozdowska

    Czerwiec 23, 2017

    chyba latwiej sobie znalezc kanadyjskiego meza 🙂 wiecie gdzie w Kanadzie chcecie mieszkac?

    • TropiMy Przygody

      Czerwiec 23, 2017

      hahahaha to w naszym przypadku nie opcja :p Ale ogólnie pewnie tak 😉 Zobaczymy, myśleliśmy o Albercie.

  • Zofia Anna

    Czerwiec 23, 2017

    ja się poddałam pod koniec bo mnie szlag trafiał z tą aplikacją :p

  • Zofia Anna

    Czerwiec 23, 2017

    ja się poddałam pod koniec bo mnie szlag trafiał z tą aplikacją :p

  • Agnieszka Ptaszyńska

    Czerwiec 23, 2017

    zazdro, zazdro, zazdro… dużo większe zazdro niż Nowa Zelandia 😛

    • TropiMy Przygody

      Czerwiec 23, 2017

      Przekonamy się na miejscu, co ostatecznie okaże się większym zazdro 😉

Dodaj komentarz